De beiaardier

Bauke Reitsma (1976) kreeg zijn eerste orgellessen van Jaap Bosma aan de Streekmuziekschool Noordoost Friesland te Dokkum. Na enkele jaren privélessen gevolgd te hebben bij Piet Wiersma studeerde hij orgel en kerkmuziek aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht bij Reitze Smits en Jan Raas. In 2002 en 2004 werden deze studies afgerond. 

Bauke is als organist, pianist en dirigent inmiddels ruim 10 jaar werkzaam geweest in verschillende R.K. kerken in en rond Amersfoort. Een aantal jaren was hij organist van het kerkkoor Cantemus Domino van de Mariakerk in Soestdijk. Na de fusie van de Soester parochies en de sluiting van de Mariakerk werd hij organist en later dirigent van het koor dat haar diensten verleende aan de zondagse vieringen in de H. Familiekerk en de HH. Petrus & Pauluskerk in Soest. 
Begin 2011 werd dit koor opgeheven en blijft Bauke als organist werken in de Soester kerken. Ook als pianist van het Kinderkoor van de parochie o.l.v. Paul Snoek is hij hier nog regelmatig te vinden.
Vanaf 1 februari 2011 is Bauke verbonden aan het Gemengd Koor van de H. Nicolaaskerk in Eemnes o.l.v. Wim van Geffen.
Vanaf 1 januari 2012 dirigeert Bauke het parochiekoor Voce Laetare van de St. Vituskerk in Hilversum. Hij werkt in deze hoedanigheid samen met vaste organiste Caroline van der Weiden.

Bauke houdt zich ook bezig met het muzikaal begeleiden van uitvaarten en crematies. Vaak is hij te vinden op de Algemene Begraafplaatsen 'Daelwijck' en 'Tolsteeg' in Utrecht en op Begraafplaats/Crematorium 'Rusthof' in Amersfoort/Leusden.
Op freelance-basis werkt hij voor diverse uitvaartverzorgers rond Utrecht en Amersfoort. 

Hij werkt als privé-orgeldocent en treedt daarnaast op als solist en begeleider van koren en solisten.
Tijdens zijn kerkmuziekstudie kwam Bauke via studiegenoten in contact met de beiaard. In het jaar 2000 begon hij met beiaardlessen bij Mathieu Daniël Polak in de amateuropleiding van de Nederlandse Beiaardschool (afdeling Beiaard Centrum Nederland) in Amersfoort.
Aan deze Beiaardschool  volgde hij een jaar later de reguliere opleiding bij achtereenvolgens Bernard Winsemius, Jacques Maassen, Frans Haagen en Henk Verhoef. In 2006 rondde hij zijn studie af met het behalen van het diploma ‘Voortgezette Kunstopleiding Muziek’ (Master Carillon),voorheen 'UM-' of 'tweede fase beiaard' genoemd. 
Na zijn studie volgde hij de ‘Carillon Summerschool’ aan de Roosevelt Academy in Middelburg. Momenteel reist hij af en toe af naar het Belgische Lier om beiaardlessen te volgen bij Geert D’hollander, onder meer stadsbeiaardier van Antwerpen.
Het beiaardspel van Bauke is regelmatig te horen in Almere, Weesp, Baarn en Bunschoten-Spakenburg, waar hij vaste beiaardier is.

Ook is hij stadsbeiaardier van Deventer en Bathmen.
Daarnaast bespeelt hij maandelijks de beide beiaarden van de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort.
Verder treedt hij op tijdens diverse (zomer)concerten. Enkele hoogtepunten waren optredens in 2006 in Cobh (Ierland), in Groningen tijdens het Philip Glassfestival (2007) en in 2009 tijdens 'Amersfoort-in-Concert', een concert in het kader van de 750ste verjaardag van de stad Amersfoort. In november 2009 bespeelde hij de beiaard van de O.L.V.-toren in Breda tijdens een feestelijk concert ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de componist Daan Manneke.
Per 1 februari 2012 is Bauke Reitsma stadsbeiaardier van Weesp, waar hij wekelijks tijdens de markt op dinsdag de klokken van de St. Laurenstoren bespeelt van 11 tot 12 uur.


Met collega-beiaardier David van der Vlies vormt Bauke een beiaardduo.
In 2007 voerde het duo het integrale beiaardoeuvre van componist Wim Franken uit, in verband met diens 85ste verjaardag. In het kader hiervan werden twee concerten met daarin de beiaardsolo-composities en beiaardcomposities à quatre mains uitgevoerd op de Gillett & Johnston / Eijsbouts-beiaard van de O.L.V.toren in Breda.


Bauke is redacteur van ‘Klok en Klepel’, verenigingsblad van de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging.
Sinds kort heeft hij als secretaris zitting in het bestuur van Beiaard Centrum Nederland

Zie ook de website van Bauke Reitsma.

Bekijk de film op You Tube waarop Bauke Reitsma het Baarns carillon bespeelt.